Dit is waarom sparen niet lukt plus praktische tips!

Loop jij ertegen aan dat sparen niet lukt? In dit artikel wijden we uit over waarom sommige mensen maar niet kunnen sparen. Ook delen we wat praktische tips om je op weg te helpen naar een goedgevulde spaarrekening!

Wat als sparen niet lukt?

In Nederland spaart bijna 70% van alle huishoudens. Ondanks de lage spaarrente van dit moment, is het dan ook heel belangrijk om geld te sparen. Niet als opbrengsten, maar als buffer en als een extraatje voor later. Wanneer sparen niet lukt, kan dat erg vervelend zijn. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat de mensen die niet sparen vaak niet minder verdienen, maar dat er meer aan de hand is. In dit artikel een toelichting.

Als sparen niet lukt: wat is de oorzaak?

Er kunnen verschillende (psychologische) redenen zijn waarom sparen niet lukt. Waaronder:
Present Bias
Als mensen zijn wij geprogrammeerd om ons huidige geluk voorop te stellen. We genieten liever nu van het geld dat we verdienen, dan in een verre toekomst. Met de vele reclameboodschappen en impulsen in de huidige samenleving, wordt het ons nog eens extra moeilijk gemaakt. Deze ‘present bias’ zoals het wel eens wordt genoemd, kan in de weg staan wanneer we willen sparen. Het is dus ook belangrijk om je te realiseren dat je ook later van je geld wilt kunnen genieten.

Zelfcontrole
Het is niet altijd makkelijk om geld opzij te zetten, als je eigenlijk heel graag iets anders wilt doen of kopen. We worden constant blootgesteld aan prikkels en aankoopimpulsen.

Beginnen met sparen
Veel mensen zien ertegenop om überhaupt te beginnen met sparen. Je moet bijvoorbeeld een speciale spaarrekening aanmaken en een automatische overschrijving naar je spaarrekening instellen, wat door sommigen als een obstakel wordt gezien

We zijn minder goed in budgetteren dan we denken
Uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting, blijkt dat we minder goed zijn in budgetteren dan we denken. Het inschatten van de vaste lasten is vaak geen probleem, echter is het inschatten van de variabele kosten altijd lastig. We denken vooraf bijna altijd dat we minder gaan uitgeven dan we daadwerkelijk doen. Zo blijft er minder geld over om te sparen!

Wat kun je doen als sparen niet lukt?

Herken jij jezelf in het bovenstaande en wil je graag iets doen om meer geld te kunnen sparen? Je kunt dan de volgende strategieën toepassen:

Minimaliseer je koopimpulsen
Probeer ervoor te zorgen dat je niet constant omringt bent met koopimpulsen. Maak een lijstje wanneer je naar de supermarkt gaat, en wijk daar niet vanaf. Bekijk van te voren de aanbiedingen. Neem bijvoorbeeld alleen contant geld mee als je een dagje gaat winkelen, zodat je je niet kunt laten verleiden door verkoopimpulsen.

Spaar automatisch
Wanneer je eenmaal een spaarrekening hebt geopend, kun je maandelijks een geldbedrag naar je spaarrekening laten overboeken. Dit maakt het gemakkelijker om te sparen voor velen.

Stel een budget in
Door goed je financiën op een rijtje te zetten en een huishoudboekje bij te houden, kun je precies zien welk geld je maandelijks overhoudt om te spenderen. Hier is het geld voor de vaste lasten en het sparen dan al vanaf getrokken. Op die manier is het heel overzichtelijk wat je maandelijks kunt spenderen en toch te kunnen sparen!

Wat zijn jouw beste spaartips?