5 tips voor het doen van je belastingaangifte

Moet jij je belastingaangifte voor 2016 nog doen? Deze 5 tips helpen je vandaag nog op weg om gemakkelijk je aangifte te doen!

5 tips voor het doen van je belastingaangifte

Belastingaangifte is niet iets dat ontzettend leuk is om te doen, maar met deze tips is het wel gemakkelijk en misschien ontdek je wel dat je nog geld terug kunt krijgen! Stel het in ieder geval niet uit, want van uitstel komt afstel. Je aangifte moet het liefst voor 1 april, maar uiterlijk voor 1 mei binnen zijn.

Je belastingaangifte zelf doen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is natuurlijk of je je belastingaangifte zelf doet of dat je dit liever uitbesteedt. Dit laatste is alleen aan te raden als je ondernemer bent of een bijzondere situatie hebt. Voor de meeste particulieren is het doen van je belastingaangifte namelijk helemaal niet ingewikkeld en bovendien zo geregeld! Een belastingadviseur is dan niet nodig, zeker niet met deze tips!

Automatisch ingevulde belastingaangifte

In veel gevallen wordt je belastingaangifte (deels) automatisch ingevuld met de gegevens die bekend zijn bij de Belastingdienst (vaak werk in loondienst, je rekeningen op naam, enzovoorts. Echter is het wel belangrijk om alert te blijven: loop altijd de gegevens goed na en besef dat je zelf verantwoordelijk bent voor de informatie. Neem dus zelf de verantwoordelijkheid en dubbel check de (vooraf ingevulde) gegevens.

Bekijk de aftrekposten

Veel Nederlanders lopen geld mis omdat ze zich niet bewust zijn van het feit dat ze recht hebben op aftrekposten. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over aftrekposten waar je wellicht aanspraak op maakt. Denk bijvoorbeeld aan opleidingkosten, hypotheekrenteaftrek of startersaftrek als je zelfstandig werk. Onderzoek doen, of een belastingadviseur raadplegen, kan je zo enorm veel voordeel opleveren!

Wees secuur in je administratie

Het meeste tijdsgewin op je belastingaangifte zit hem in een gestructureerde administratie. Door goed bij te houden wat erin komt en eruit gaat, is je belastingaangifte een fluitje van een cent. Maak dus een speciale administratiemap waarin je alle loonstrookjes en facturen bewaard. Schrijf op de rekeningen als ze betaald zijn en bewaar deze in onder een speciaal tabblad. Ook je jaaropgaaf krijgt een plekje en eventuele leningen of andere belangrijke administratieve bewijsjes.

Zakelijk je belastingaangifte doen

Heb je (ook) een eigen onderneming? Maak dan een aparte map voor je zakelijke administratie en open een tweede (zakelijke) rekening om privé en werk gescheiden te houden. Let op: als ondernemer moet je tevens een zakelijke aangifte doen. Als klein ondernemer is dit niet nodig. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over je plichten als ondernemer en wanneer je door de Belastingdienst wel en niet als ondernemer wordt gezien!

Heb jij nog tips voor het doen van je belastingaangifte? Deel jouw ervaringen hieronder!