Wat als je structureel geld tekort komt?

Een structureel geld tekort is niet leuk, en een belangrijk probleem dat wel moet worden aangepast. In dit artikel meer over budgetteren! Plus tips hoe je het kunt volhouden!

Structureel geld tekort: is er een oplossing?

Budgetteren klinkt heel eenvoudig: houd netjes je inkomsten en uitgaven bij, stel jezelf een budget en handel daarnaar. Toch heeft een groot deel van de Nederlanders een structureel geldtekort. De waarheid is dus dat er geen afsnijroute is, je kunt niet valsspelen. En wanneer je tegen geldproblemen aanloopt is het belangrijk om eens te gaan zitten en goed te kijken naar je financiën. Waar kom je geld tekort en wat zou je ook wel kunnen besparen? In dit artikel enkele praktische tips om met geld om te gaan.

Tips om een structureel geld tekort op te lossen

Het is dus belangrijk dat je ondanks tegenslagen, geld tekorten en onnodige aankopen, een manier vindt om je aan je budget te houden. Het is vaak het volhouden dat mensen lastig vinden. Misschien houd je je twee maanden netjes aan je budget en koop je niets onnodigs, tot dat dure jurkje in de etalage plots voorbij komt en je toch teveel geld uitgeeft. Om een structureel geld tekort op te lossen zijn er een aantal dingen belangrijk:
– dat je weet waar je het voor doet
– beseffen wat het oplevert als je je eraan houdt
– kleine stapjes zetten en waarderen wat je al hebt bereikt

Het kan dus handig zijn om jezelf een duidelijk doel te stellen (waar ook een beloning tegenover mag staan), anders ga je het nooit volhouden om je aan een budget te houden. Ook is het belangrijk om te beseffen wat het je oplevert: budgetteren levert minder stress en kopzorgen, geen geldproblemen. Geen dure creditcardrekeningen meer.. Dat is heel wat waard en belangrijk om te beseffen wanneer je in de verleiding komt om iets te kopen. En daarnaast moet je waarderen wat je al hebt bereikt. Als je teveel in één keer probeert te veranderen is de kans groot dat je terugvalt.

Structureel geld tekort: wanneer moet je hulp zoeken?

En tot slot is het natuurlijk van belang om te beseffen wanneer je hulp nodig hebt. Niemand kan alles alleen en misschien sta jij op een punt waar extra hulp heel waardevol kan zijn. Dat kan iemand zijn die dichtbij je staat, maar misschien ook een medewerker van de Gemeentelijke Kredietbank bij jou in de buurt. Zij zijn gespecialiseerd op het gebied van betalingsachterstanden, budgetadvies en geldproblemen. Gratis en vrijblijvend kun je bij hen op afspraak komen en ontdekken wat in jouw situatie de beste aanpak is om snel van je geldproblemen af te zijn!
Heb jij wel eens een structureel geld tekort gehad? Welke aanpak heb jij toen gebruikt?