Bekijk je persoonlijk budgetadvies bij het Nibud

Heb jij inzicht in jouw financiën of vind je budgetteren lastig? We geven je tips en vertellen je alles over het persoonlijk budgetadvies bij het Nibud! Zo zie je niet alleen waar je geld blijft, maar ook krijg je handige tips over wat je kunt verbeteren voor meer grip op geld!

Wat is persoonlijk budgetadvies?

Budgetadvies is een overzicht waarin je kunt terugzien hoeveel je verdient, hoeveel je uitgeeft en hoe deze in balans zijn. Door te bekijken aan welke geldposten jij (veel) geld besteed, kun je je financiën meer in balans brengen en eventuele tekorten opvullen. Budgetadvies is persoonlijk, omdat het spendeergedrag en de kosten voor iedereen verschillend kunnen zijn. Wel geeft het persoonlijk budgetadvies je een indicatie wat een gemiddeld bedrag is om te spenderen aan bepaalde posten.

Waarom persoonlijk budgetadvies?

Met persoonlijk budgetadvies krijg je niet alleen meer inzicht in je uitgaven, ook kun je zien of je minder of meer dan gemiddeld spendeert aan bepaalde zaken. Zo kun je makkelijk zien waar je eventueel op zou kunnen besparen. Ook kun je er dankzij persoonlijk budgetadvies achter komen hoeveel je maandelijks kunt sparen en hoeveel geld je overhoudt.
Het persoonlijk budgetadvies:
– laat zien waar je geld blijft
– geeft een idee hoeveel je spendeert in vergelijking met anderen
– laat zien hoeveel u minimaal aan bepaalde kostenposten kwijt bent
– geeft het effect van bezuinigingen weer
– biedt een handige checklist zodat je geen uitgaven vergeet
– geeft de mogelijkheid alle inkomsten mee te nemen
– geeft u geldtips op maat
– biedt inzicht over mogelijke bezuinigingen
– helpt je een begroting te maken

Hoe werkt persoonlijk budgetadvies?

Het advies wordt gegeven op basis van drie gegevens: de gezinssituatie, inkomsten en de uitgaven (vaste lasten en overige kosten) . Op basis van deze resultaten geeft de rekentool budgetadvies. Je kunt gemakkelijk zien of je geld tekort komt of geld overhoudt. En je krijgt daarnaast te zien wat vergelijkbare huishoudens maandelijks uitgeven aan elke post, plus het minimumbedrag om rekeningen mee te houden. Dit geeft je een idee waar je op moet rekenen en helpt je te bekijken waar je kunt besparen, als je dat wilt of als dat nodig is.

Ook persoonlijk budgetadvies aanvragen?

Op de website van het Nibud vind je de rekentool persoonlijk budgetadvies. Deze rekentool wordt jaarlijks 120.000 keer bekeken. Het is daarbij aan te raden alle bedragen op hele euro’s af te ronden en om alle benodigde gegevens bij de hand te houden. Het kan dus nuttig zijn om een (online) huishoudboekje erbij te houden, je bonnetjes te bewaren en je loonstroken, bankafschriften, verzekeringspapieren en jaaropgaven erbij te pakken wanneer je het budget advies gaat opvragen. Zo weet je zeker dat je een realistisch beeld krijgt van je situatie en geen onjuiste bedragen opgeeft.

Heb jij wel eens persoonlijk budgetadvies opgevraagd? Juist voor degenen die geen overzicht hebben in hun financiën, veel rood staan of schulden hebben gehad is het belangrijk om je financiële situatie in kaart te maken en een realistisch budgetplan op te stellen. Ook kan er een positieve uitkomst zijn: misschien heb jij meer om te besparen/sparen dan je dacht!