Budgetteren: hoeveel kost een baby?

Hoeveel kost een baby? Als je zwanger bent of overweegt om een kind te nemen, is het belangrijk om jezelf dit af te vragen. In dit artikel meer informatie over hoeveel je moet budgetteren voor een baby.

Hoeveel kost een baby ongeveer?

Het is misschien niet iets waar je direct mee bezig bent als je probeert om zwanger te raken, maar een baby kost geld. En vaak gaat het ook nog eens om een flink deel van je budget. Om je financieel voor te bereiden op de komst van je kindje, is het dus belangrijk om op een rijtje te zetten hoeveel geld je opzij moet zetten. Denk aan spullen waar je een keer in moet investeren, maar ook leuke dingen die misschien wilt aanschaffen. En vergeet niet de terugkerende kosten, zoals luiers en voeding. Daarover hieronder meer plus enkele bespaartips.

Hoeveel kost een baby?

Een aantal producten zijn noodzakelijk als je een baby krijgt. Denk aan baby-uitzet, zoals een kinderwagen, bedje, badje en een paar setjes kleding, slabbertjes, speen, luiers en voeding mits je geen borstvoeding geeft. Wellicht heb je ook een maxicosi nodig, een draagdoek en inrichting voor een babykamer. Wees alleen voorzichtig dat je je niet bij de eerste beste winkel laat aanpraten dat je allerlei dure spullen nodig hebt. Vaak zijn deze producten ook tweedehands verkrijgbaar voor minder en bovendien heb je niet de laatste (en duurste!) uitvoering nodig. Ook kun je vragen aan handige mannen in je omgeving of zij je willen helpen met het maken van meubels voor de babykamer. Online vind je veel informatie! Wat betreft baby-spulletjes kun je ook vragen of vriendinnen die al iets oudere kinderen hebben nog spullen hebben liggen die jij mag hebben of kunt lenen. Als je een baby-shower geeft kun je allerlei leuke baby kleren cadeau vragen, leuk om te geven en te krijgen! Laat je niet verleiden een duurdere variant aan te schaffen, vaak is de goedkopere optie net zo goed.

Wat heb ik echt nodig?

Natuurlijk zijn er 101-dingen die je graag zou willen kopen, maar vraag jezelf af of je het ook echt nodig hebt. Een kinderstoel is in het begin nog niet noodzakelijk en als je baby in het begin in jouw kamer slaapt is een babyfoon ook niet per se nodig. Kijk ook even aan of je wel echt borstvoeding wilt en kunt geven en vraag cadeaus die leuk zijn als extra aan kraamvisite.

Hoeveel kost een baby volgens het Nibud en het CBS?

Het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting en het Centraal bureau voor de statistiek hebben berekend hoeveel de gemiddelde ouders uitgeven aan een baby. Het Nibud stelt dat je gemiddeld 531 euro uitgeeft aan de babykamer, kleding en verzorgingsartikelen. Het CBS gaat uit van 17% van je inkomen. Natuurlijk loopt het zeer uiteen, aangezien je zelf bepaald of je het nieuwste van het nieuwste koopt of ook leent en tweedehands koopt. Er zijn veel verschillende manieren om te besparen op de babykosten.

Heb jij ervaringen met de kosten van een baby? Viel het mee of tegen? Heb je nog goede bespaartips voor andere (aanstaande) moeders?