Een financiële buffer opbouwen

Onderschat nooit het belang van een goede financiële buffer opbouwen. Het biedt zekerheid en financiële ruimte. Hoe en waarom lees je in dit artikel!

Waarom een financiële buffer opbouwen

Een financiële buffer is verstandig, om verschillende redenen. De belangrijkste daarvan is het voorkomen van financiële problemen. Bijvoorbeeld wanneer er een huishoudelijk apparaat stuk gaat en vervangen moet worden, wanneer je pech hebt met de auto of wanneer alle rekeningen plots tegelijkertijd op de mat vallen. Een financiële buffer geeft je ruimte en voorkomt dat je een (dure) lening af moet sluiten.

Financiële buffer opbouwen van welk bedrag?

Hoeveel geld je nodig hebt voor jouw financiële buffer, is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke situatie: jouw inkomsten, uitgavenpatroon en financiële ruimte. Ook heeft het te maken met jouw voorkeuren. Je kunt daarbij onderscheid maken tussen een noodbuffer en een zekerheidsbuffer. Er wordt aangeraden om minstens een noodbuffer van 1000 euro te hanteren, om financiële problemen te vermijden. Het Nibud heeft een speciale bufferberekenaar opgesteld, zodat je gemakkelijk kunt nagaan hoe hoog jouw buffer moet zijn. Daarvoor vul je de volgende gegevens in:
– je (netto) inkomsten (loonstrookje, toeslagen, voorlopige teruggaaf en dergelijke)
– de dagwaarde van je auto
– je spaargeld

Met deze buffer vang je kosten op met betrekking tot je inventaris, onderhoud (huis, tuin en auto), onverwachte rekeningen en reparaties.

Hoe kun je het beste een financiële buffer opbouwen?

Wellicht vraag je je af hoe je een financiële buffer kunt opbouwen? Het is zeer goed denkbaar dat je niet zomaar een bedrag hebt klaarliggen voor je buffer en dat je moet sparen om deze bij elkaar te krijgen. Dat is helemaal niet erg. Enkele tips die je kunnen helpen om te sparen voor een financiële buffer:
– Maak een overzicht van inkomsten en uitgaven en bepaal hoeveel je kunt sparen. Dit bedrag kun je automatisch laten overschrijven naar een spaarrekening wanneer je salaris wordt gestort
– Stel een spaarplan op, zodat je direct kunt zien hoe lang het duurt om het gewenste bedrag bij elkaar te krijgen
– Kies een spaarrekening
– Vul je buffer aan als je er gebruik van hebt gemaakt
Voor velen is 10% van je salaris een realistisch doel, maar bepaal wat er op dit moment voor jou mogelijk is.

Een zekerheidsbuffer

Een noodbuffer is een oplossing voor acute financiële problemen, maar biedt geen vangnet voor structurele inkomensterugval. Het kan daarom slim zijn om een zekerheidsbuffer aan te leggen, die zekerheid biedt wanneer je werkloos raakt, je kinderen gaan studeren, je een woning wilt kopen of extra wilt aflossen op je hypotheek. De geadviseerde hoogte van een zekerheidsbuffer loopt sterk uiteen en is inkomensafhankelijk!

Heb jij een financiële buffer en hoeveel geld zet jij daarvoor opzij?