Hoe zit het met donaties en belasting?

Wellicht heb je wel eens gehoord van de link tussen donaties en belasting voordeel? Je kunt een goed doel steunen voor minder dan je denkt!

Donaties en belasting

Belasting betalen is niet iets waar je normaal gesproken erg blij van wordt. Op vrijwel alle producten die je koopt of diensten die je afneemt, betaal je belasting. Ook betaalt je werkgever belasting voor jou als werknemer, als je in vaste loondienst bent. En je betaalt ook vaak nog eens extra belasting, in de vorm van accijnzen. Aan het einde van het jaar doe je belastingaangifte, waarbij je over je totale inkomsten en verdiensten ook weer belasting moet betalen (of in sommige gevallen terug krijgt) Het is dus belangrijk om je goed te verdiepen in het belastingstelsel van Nederland, en waar voordeel te behalen valt.

Donaties en belasting: zo zit het met schenken aan goede doelen

Veel mensen weten niet dat je belastingvoordeel kan halen op donaties die je doet aan goede doelen. Op die manier wil de overheid stimuleren dat mensen blijven investeren in goede doelen, en schenken aan mensen, organisaties en onderzoeken waar extra geld voor nodig is. Dit is de reden dat ze het doneren van geld fiscaal aantrekkelijker hebben gemaakt. Dit belastingvoordeel is wel alleen geldig voor goede doelen die door de overheid zijn goedgekeurd. Hoeveel je mag aftrekken na het doen van een donatie is afhankelijk van je drempelinkomen. Je drempelinkomen is inkomen uit box 1, 2 en 3, zonder de persoonsgebonden aftrek. Als je meer dan 1% van je inkomen doneert aan een goed doel, mag je tot maximaal 10% van het jaarinkomen aftrekken. Kortom, doneren loont!

Donaties en belasting: goed voor jou en het goede doel

Door gebruik te maken van het belastingvoordeel, kun je dus een goed doel steunen en krijg je een gedeelte van je donatie terug. Dat betekent dat het goede doel het volledige bedrag ontvangt, maar jij in feite minder betaalt dan je doneert. Dit is dus een slimme zet voor degenen die het beste voor hebben met de goede doelen, maar ook graag zuinig leven.

Nog meer over donaties en belasting

Als je bij voorbaat al weet dat je de komende vijf jaar hetzelfde goede doel zal steunen, kun je nog meer belastingvoordeel behalen. Wanneer je dit laat vastleggen, kun je namelijk ook de eerste 1% aftrekken. Dat betekent dat je ieder jaar bijna de helft van je donaties terugkrijgt (mits aan de voorwaarde van 1% per jaar is voldaan).

Daarbij is het natuurlijk wel belangrijk om op te letten dat het goede goed gecertificeerd is (een ANBI status heeft), goedgekeurd is door de overheid en dat alles volgens de regels gaat. Het is ook heel belangrijk dat je alles kunt aantonen. Meer over de voorwaarden en regels vind je op de website van de Belastingdienst. Op de website kun je ook berekenen hoeveel je terug zou krijgen bij een bepaalde donatie.