Wat is beter: geld sparen of schulden aflossen?

Wat is verstandig: eerst geld sparen of schulden aflossen wanneer het mogelijk is? In dit artikel meer over het stellen van prioriteiten op financieel vlak!

Geld sparen of schulden aflossen

Het is ten zeerste aan te raden om een buffer te hebben. Als reserve wanneer er plots rekeningen betaald moeten worden, of wanneer er iets in huis stuk gaat bijvoorbeeld. Maar wat als je ook nog openstaande schulden hebt? Waar je rente over betaald? Lenen kost altijd geld, dus snel aflossen is wenselijk. Maar ten koste van je financiële buffer? En hoe zit dat met een studieschuld of een hypotheek? Wij zochten het uit!

Geld sparen of schulden aflossen: iedere situatie is anders

Iedereen heeft andere prioriteiten, wensen en ook een andere financiële situatie. Om te bepalen wat jij het beste kunt doen, is het goed om na te gaan wat in jouw situatie de meeste prioriteit heeft. Het is bijvoorbeeld logischerwijs onverstandig om nieuwe leningen aan te gaan als dat niet nodig is, of om een nieuwe auto te kopen als er nog rekeningen betaald moeten worden. Echter is het wel belangrijk dat jij een tweedehands auto kunt kopen of reparatie kunt betalen als je auto stuk gaat en je met de auto naar werk gaat. Het is altijd een kwestie van prioriteiten stellen en bepalen wat er echt noodzakelijk is. Ook kan het helpen om advies in te winnen van een onafhankelijk financieel adviseur als je er zelf niet direct uitkomt.

Checklist geld sparen of schulden aflossen

Om toch een leidraad te kunnen bieden om prioriteiten te stellen in je financiën, komen de tips van econoom Dave Ramsey goed van pas.

Hij rangschikt de prioriteiten als volgt:
1. Het afbetalen van problematische schulden
2. Noodbuffer aanleggen
3. Overige (dure) leningen afbetalen
4. Een extra financiële buffer (tot 6 maanden salaris)
5. Hypotheek aflossen, sparen voor later en voor de kinderen
6. Studieschuld afbetalen
Met deze rangorde betaal je dus eerst ernstige schulden af, om geen druk meer op de ketel te hebben, dan leg je een noodbuffer aan om onvoorziene kosten te kunnen opvangen en vervolgens los je de overige schulden af. Pas daarna ga je sparen voor ‘leuke dingen’ zoals bijvoorbeeld vakanties. Hypotheken en studieschuld staan nog lager op het lijstje.

De regels voor sparen of schulden aflossen

Om te bepalen of jij beter kunt sparen of schulden kunt aflossen, is het slim om te kijken naar het soort schuld, de rente die je erover betaalt, de hoogte van je spaarrekening en verwachte kosten. Op basis daarvan kun je een berekening maken om te bepalen of je beter kunt sparen of aflossen.
Het betalen van huur, zorgverzekering, gas- water en licht heeft veel meer prioriteit dan een studieschuld voor lange termijn tegen lage rente. Kies eerst voor je basisbehoefte. Schulden die komen door achterstallige rekeningen altijd eerst betalen, de kosten hiervoor lopen namelijk sneller op dan je spaargeld kan groeien, deze leningen gaan dus voor een noodbuffer. Ook is het slim om te bekijken hoeveel rente je over een lening moet betalen: hoe hoger de rente, hoe hoger deze op het prioriteitenlijstje komt: het kost immers (onnodig) geld. Aanmaningskosten en incassobureaus lopen heel snel op, betaal deze rekeningen dus het eerste. Studieschulden en hypotheken hebben vaak minder haast en zijn een stuk minder hoog in rentekosten.