Spaardoelen en slim sparen: alles wat je wilt weten

Door slim te sparen, eventueel voor bepaalde spaardoelen, is het gemakkelijker dan ooit om geld opzij te zetten! In dit artikel leer je hier alles over.

Slim sparen: wat is het?

80% van de Nederlanders sparen. Ze zetten geld opzij voor bepaalde uitgaven, een vakantie of om rekeningen of schulden af te betalen. Wat de reden ook is, sparen wordt gemakkelijker met deze tips voor slim sparen. Zo kies je het financiële product dat bij je past en behaal je je spaardoelen zo snel mogelijk! Lees snel verder over sparen met een spaarplan!

Slim sparen met een spaarplan

Een spaarplan is een plan dat je opstelt om te bepalen waarvoor je wilt sparen, hoeveel je wilt sparen en welk spaarproduct hierbij past. Het helpt je om overzicht te houden, snel naar de spaardoelen toe te werken en houd je gemotiveerd tijdens het sparen. Het maken van een spaarplan hoeft niet moeilijk te zijn en kun je gewoon zelf doen. Het begint met jezelf een aantal vragen stellen:

– Wat is mijn spaardoel? (waar wil je voor sparen?)
– Wanneer wil ik het geld beschikbaar hebben?
– Hoeveel kan ik per maand opzij zetten?

Wanneer je voor jezelf antwoord hebt op deze vragen, kun je gericht op zoek naar een spaarproduct dat aansluit bij jouw wensen. Denk aan een spaarrekening, een spaardeposito (wanneer je je geld pas over langere tijd nodig hebt) of een andere vorm van sparen.

De voorwaarden van een spaarrekening bij slim sparen

Om te zorgen dat jij weet waar je aan toe bent, is het belangrijk om van alle spaarrekeningen de voorwaarden goed door te nemen. Zo voorkom je addertjes onder het gras en teleurstellingen. Check bijvoorbeeld of er een minimaal bedrag op de rekening moet staan voor je aanspraak maakt op spaarrente bijvoorbeeld. En ook of je het geld voor langere tijd kwijt bent (en moet bijbetalen als je het eerder wilt opnemen). Door je goed in te lezen ben je goed voorbereid en kun je slim sparen!

Slim sparen met meerdere spaardoelen

Het is denkbaar dat je jezelf meerdere spaardoelen hebt gesteld. Voor de korte termijn, voor de langere termijn, enzovoorts. Het kan in zo’n geval slim zijn om meerdere spaarrekeningen te openen, voor een specifiek spaardoel. Zo zie je in één oogopslag of je het spaardoel al bijna hebt bereikt!

Om een goede spaarrekening te vinden is geduld belangrijk. Lees je goed in en kies niet voor de eerste de beste rekening. Daarnaast kun je dus ook een spaardeposito of beleggen overwegen, maar altijd met de juiste voorkennis en als een bewuste keuze. Het is slim om verstandig om te gaan met je spaargeld!