Veilig geld lenen: toezicht op financiële instellingen

In Nederland is er toezicht op financiële instellingen, om ervoor te zorgen dat jij veilig geld kunt lenen. Maar hoe werkt dit precies?

Hoe werkt toezicht op financiële instellingen

In Nederland staan financiële dienstverleners onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dit is om financiële instellingen en consumenten te behoeden voor financiële problemen of overkreditering. Wat financieel toezicht precies inhoudt en waar jij als consument zelf op kunt letten om veilig te lenen lees je in dit artikel!

AFM houdt toezicht op financiële instellingen

Het AFM is verantwoordelijk voor een juiste naleving van de Wet Financieel Toezicht (WFT). Deze wet zorgt ervoor dat de financiële dienstverlening op verantwoorde wijze verloopt. Het AFM helpt daarbij de financiële markt transparant te houden en houdt toezicht op sparen, lenen, beleggen, penisoenen en verzekeren. Dit doet het door voor consumenten de juiste informatie beschikbaar te maken en te controleren of financiële instellingen zich aan de regels houden. Zo moeten alle financiële dienstverleners in Nederland, zoals adviseurs en banken, een vergunning van het AFM hebben. Deze vergunning zorgt ervoor dat financiële dienstverleners producten mogen aanbieden, adviseren en bemiddelen.

Aan welke voorwaarden moet worden voldaan volgens toezicht op financiële instellingen?

Om in aanmerking te komen voor een vergunning van het AFM moeten financiële instellingen aan verschillende wettelijke eisen voldoen. Onder andere:

– Betrouwbaarheid
– Deskundigheid
– Financiële zekerheid
– Adequate en integere bedrijfsvoering
– Transparantie
Bovendien moet de financiële dienstverlener een klachtenregeling hebben en aangesloten zijn bij een geschillencommissie. Let op: voor hypotheken geldt een andere vergunning, deze vallen dus niet onder het toezicht van het AFM. De regels voor vergunningen zijn overigens strenger voor adviserende dienstverleners dan voor bemiddelende dienstverleners. Controleer dus altijd of je te maken hebt met een adviseur of bemiddelaar.

Toezicht op financiële instellingen en zelf dienstverleners controleren

Natuurlijk kun je ook zelf dienstverleners controleren. Zo kun je op de website van het AFM nagaan of een dienstverlener de juiste vergunning heeft en welke diensten zij mag verlenen. Ook vind je op de website waarschuwingen voor onbetrouwbare instellingen. Het is ten zeerste af te raden om zaken te doen met deze financiële dienstverleners. Op AFM.nl vind je meer informatie.

Toezicht op financiële instellingen: hoe zit het met de Financiële Bijsluiter?

De Financiële Bijsluiter bepaalt dat een financiële dienstverlener u bij ingewikkelde financiële producten extra informatie/uitleg geeft. In de Financiële Bijsluiter staan de belangrijkste kenmerken van het product. Let op: je moet zelf vragen om de financiële bijsluiter voor je een product afsluit. Dit kan bij de aanbieder, maar ook via een adviseur of bemiddelaar. Door je vooraf in te lezen met de Financiële Bijsluiter, weet je beter wat het product dat je koopt inhoudt en hoe je eventuele risico’s kunt vermijden. Voor veilig geld lenen is de Financiële Bijsluiter dus erg belangrijk.

Toezicht op financiële instellingen en het Keurmerk Klantgericht Verzekeren

Het Keurmerk Klantgericht Verzekeren is een andere kwaliteitsgarantie voor dienstverleners die verzekeringen aanbieden. Zo ben je verzekerd van de klantgerichtheid en kwaliteit van de dienstverlener. Het keurmerk wordt uitgegeven door de Stichting Toetsing Verzekeraars.

Klachten over toezicht financiële instellingen

Om te voorkomen dat je in een lager stadium tegen problemen aanloopt kun je het beste afspraken op papier zetten. Wanneer je een klacht hebt is het het beste om deze direct in te dienen bij je dienstverlener. Iedere dienstverlener is verplicht om een klachtenregeling te hebben. Wanneer je er niet uit komt, kun je terecht bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverleninging (Kifid).