Budgetteren: je uitgaven in balans

Het opstellen van een budget is belangrijk om je inkomsten en uitgaven in balans te brengen. In dit artikel vind je meer informatie over budgetteren!

Budgetteren en het ordenen van je financiën

Een groot deel van de mensen met betalingsachterstanden of schulden zijn het overzicht in hun financiën kwijt. Het is voor hen niet duidelijk wat erin komt, wat eruit gaat en welke uitgaven prioriteit hebben. Een belangrijke eerste stap is dus je financiën op orde brengen en een budget voor jezelf vaststellen. Dat wil zeggen een bedrag dat je maandelijks kunt uitgeven. Vaak maakt men daarbij een specificering met een budget per ‘soort’ kosten. Eén eerste methode om een budget vast te stellen is het verdelen van je uitgaven in vaste lasten (automatische afschrijvingen) en de rest (besteedbaar inkomen). Het Nibud hanteert een andere methode, er wordt onderscheid gemaakt in drie groepen:
– vaste lasten
– reserveringsuitgaven (een spaarpot voor grote uitgaven die eens in de zoveel tijd gedaan moeten worden)
– huishoudelijke uitgaven (boodschappen, kapper, enzovoorts)

Binnen deze drie hoofdcategorieën zijn nog een hoop subcategorieën te onderscheiden. Op de website van het Nibud kun je een spreadsheet downloaden en invullen voor meer overzicht.

Je eigen manier van budgetteren

Natuurlijk kun je ook een eigen indeling gebruikt. Het belangrijkste is dat het voor jou zelf duidelijk is welke categorieën je hanteert en gebruikt. Zo vind je een manier om je uitgaven in te delen die voor jou werkt en logisch is. Boodschappen is een categorie die voor veel mensen gebruikelijk is, maar er zijn vele uitgaven die voor de één anders zijn dan voor de ander. Houd er ook rekening mee dat je indeling handzaam moet zijn: als je een potje hebt voor boodschappen bij de supermarkt en één voor bij de drogist, hoef je geen bonnetjes te splitsen of te rekenen. Dit werkt dus een stuk gemakkelijker.

Tip bij budgetteren: wees niet te streng voor jezelf!

Het belangrijkste is dat je een manier van budgetteren vind die voor jou fijn werkt en haalbaar is. Als je het gevoel hebt dat je het nooit goed (genoeg) doet, dan ga je het ook niet volhouden. Vaak lopen mensen ineens tegen hoge (onverwachte) kosten of schulden aan en gooien dan vanaf de eerste dag het roer om. Dit is een onrealistische manier van budgetteren die zelden volgehouden kan worden. Wees dus niet te streng voor jezelf, mochten er plots meer kosten zijn in een bepaalde categorie, probeer dan te bezuinigen op een andere categorie. Op die manier ga je niet over je totaalbudget heen, wat toch het belangrijkste is.

Voorbeeld indeling budgetteren

Om een voorbeeld te geven van hoe je je budget zou kunnen indelen, hieronder een overzicht met categorieën en (mogelijke) subcategorieën.

– woonkosten: hypotheek, huisverzekeringen, belastingen, energie en water, internet, televisie, overige huis- en tuinkosten
– boodschappen: boodschappen, wasmiddelen, persoonlijke verzorging
– vervoerskosten: autokosten, ov-abonnement, benzine, autoverzekering, huur fietsenstalling
– zorgkosten: ziektekostenverzekering, eigen risico, medicijnen
– abonnementen en contributies: tijdschriften, (sport)verenigingen, telefoonabonnement
– kinderkosten: kinderopvang, sparen voor later, overige kosten
– leuke dingen: uitjes, hobby’s, uitstapjes, uit eten, kapper
– overige kosten: cadeaus
– sparen: reserveringen, spaardoelen, buffer

Wat je hierboven ziet is een mogelijke indeling van je uitgaven. Door aan het einde van de streep minder uit te geven dan je binnen krijgt, zijn je financiën in balans en kun je misschien zelfs geld sparen. Kom je er niet helemaal uit? Op de website van het Nibud en AFM vind je veel informatie. Ook kun je een cursus budgetteren volgen bij je Gemeentelijke Kredietbank bijvoorbeeld.