Waarvoor kun je terecht bij de Gemeentelijke Kredietbank?

De Gemeentelijke Kredietbank is een overheidsinstelling die hulp biedt bij schulden en betalingsproblemen. Lees hier meer.

Benieuwd wat de GKB voor jou kan betekenen?

De Gemeentelijke Kredietbank is in het leven geroepen om hulp te bieden bij schulden, schuldbemiddeling, inkomensbeheer en sociale kredietverlening (saneringskrediet). Wanneer je dus zelf je financiële problemen niet meer kunt oplossen, kun je aankloppen bij de GKB. De GKB helpt ook schulden te voorkomen. Kortom, bij de GKB kun je in verschillende situaties terecht. Hieronder lichten we verder toe op welke manieren de GKB hulp kan verlenen.

Informatie en advies via de Gemeentelijke Kredietbank

Een eerste mogelijkheid bij de Gemeentelijke Kredietbank is het ontvangen van informatie en advies over financiën. Zo kun je zelf aan de slag met het aanpakken van schulden of het voorkomen van financiële problemen. Een gesprek kan leiden tot advies over het verhogen van je inkomen, het verlagen voor je kosten en het bijhouden van je administratie. In sommige gevallen is er sprake van verwijzing naar budgetcoaching of een budgetcursus.

Budgetbeheer via de Gemeentelijke Kredietbank

Wanneer je in financiële problemen zit, kan het nodig zijn om budgetbeheer aan te vragen. Dat betekent dat de Gemeentelijke Kredietbank jouw rekening beheert, jouw salaris ontvangt en de vaste lasten betaalt (zoals huur en zorgkosten). Er wordt gespaard voor belangrijke kosten en de rest van het bedrag ontvang je als huishoudgeld, voor de boodschappen bijvoorbeeld. Je krijgt tevens advies in een dergelijke situatie.

Schuldregeling treffen bij de Gemeentelijke Kredietbank

Het is tevens mogelijk om een schuldregeling te treffen met hulp van de Gemeentelijke Kredietbank, wanneer je niet langer je schulden kunt oplossen. Bij problematische schulden gaat de GKB in gesprek met de schuldeisers om een regeling te treffen. De GKB treedt dus op als schuldbemiddelaar. Vaak in combinatie met budgetbeheer (zie hierboven).

Hoe werkt een beschermingsbewind bij de Gemeentelijke Kredietbank?

Wanneer je niet in staat bent om zelf je financiën te regelen, bijvoorbeeld in verband met een psychische of lichamelijke beperking. De Gemeentelijke Kredietbank zorgt er op die manier voor dat niemand misbruik kan maken van jouw beperking op financieel vlak en ziet erop toe dat de vaste lasten op tijd betaald worden.

Sociale kredietverlening via de Gemeentelijke Kredietbank

Als jij bij de reguliere banken niet in aanmerking komt voor een lening, is er een mogelijkheid om sociale kredietverlening aan te vragen bij de GKB. Ook met een laag inkomen of wanneer je ouder bent dan 65 jaar kun je bij de GKB in aanmerking komen voor een lening. Dit wordt dan ook een sociale lening genoemd. De voorwaarden zijn afhankelijk van je situatie.

Indien jij financiële problemen hebt en hulp in wilt schakelen van de GKB, is het belangrijk om je allereerst aan te melden en op gesprek te komen. Zo kun je met een medewerker de mogelijkheden bekijken in jouw persoonlijke situatie en kan er hulp worden aangeboden op maat. Bekijk ook de website van de GKB.